Climent Picornell

SI NO ÉS AL GOOGLE NO EXISTEIX ? Climent Picornell

jcmllonja | 18 Setembre, 2005 20:05

(Base militar del Port de Pollença, Mallorca, any 1938. Hidroavions italians CANT Z - 506 en reparació )


Si no és al "Google", no existeix ?

CLIMENT PICORNELL

Aquesta frase que vaig llegir fa pocs dies als diaris és una paràfrasi d'una altra d'en Marshall MacLuhan, qui per fer veure la immensitat del fenomen televisiu ja va dir: «El que no surt per televisió no ha existit». La frase aplicada al Google és premonitòria del mateix fenomen traspassat a la informàtica i a la seva filla borda: INTERNET. Usant el cercador Google, no fa gaire vaig reviure un episodi entre estrany i impactant.

Mon pare, al cel sia, féu una part del servei militar, vuit anys en total, destinat a la base militar del Port de Pollença i a l'aeròdrom de Son Bonet de l'illa de Mallorca, durant la Guerra Civil espanyola de 1936-39. L'impressionà tant el que visqué que, un servidor, de nin, vaig créixer en un món de fantasies alimentat per les converses que sentia a ca nostra: paraules en italià i alemany, noms d'avions o hidroavions, bombes, guerra i animalades de jovenots; el meu pare tenia aleshores 18 anys. Narracions de la mort d'en Ramon Franco, un germà del general Franco, en acció de guerra a bord d'un CANT Z 506-B, un hidroavió italià, un aparell moderníssim -ara seria un d'aquests reactors que valen tantíssims doblers- o anècdotes diverses, com quan un oberscharfürer alemany, el brigada Kürtz, cridava espaorit -«Achtung! Achtung!»- quan se'n temé que mon pare i els seus companys havien començat foc per escalfar-se i estaven asseguts sobre caixes de municions! Tot el quarter alarmat. O quan aconseguia un permís i amb una bicicleta vella anava dos o tres dies a Sant Joan, a tocar mare.

( Bombarders Savoia Marchetti SM-79, tornant de bombardejar la costa catalana i valenciana, 1938)

Vaig tenir constància, més o menys assentada, dels aviadors italians i alemanys al Port de Pollença quan vaig supervisar la documentació del col·leccionable «Memòria Civil. Mallorca en Guerra» (dirigit per Llorenç Capellà i coordinat per Damià Quetgles), publicat durant un any en el Diari de Balears, l'obra més exhaustiva sobre la Guerra Civil que s'ha fet fins ara a Balears i a la qual complementen molt bé els treballs del frare de Montserrat, el pare Massot i Muntaner, i quatre coses més que han sortit i s'han de tenir en compte. La veritat és que tot això ho tenc emmagatzemat i endormiscat dins els meus dossiers de treball. Però -i ara hi entra el Google i Internet- el meu fill petit em cridà l'altre dia. Feia un treball sobre la Guerra Civil i com a bon estudiant d'ara feia recerca per Internet: «mira mon pare quina foto he trobat, són avions com els del quadre que tenim a Sant Joan!». Efectivament. Quan mon pare i ma mare es casaren, un dels companys, pintor, que havia fet el servei militar amb mon pare, els regalà quatre quadres: paisatges del Port de Pollença i un avió volant davant la Seu de Palma. Eren els mateixos aparells, bombarders Savoia Marchetti SM-79, «esparvers» els deien, trimotors, volant damunt el port de València, rapidíssims per aquell temps, velocitat de creuer entorn de 400 km per hora, la qual cosa feia que, fent més via que els caçabombarders de la República, sembrassin de bombes amb impunitat tot el Llevant de la Península. València, Cartagena, Tarragona, Barcelona foren bombardejades per avions amb la base a Mallorca, fet que causà milers de morts i enormes destrosses.

La fotografia provenia d'una pàgina web italiana. Això em féu continuar la cerca per Internet, sobretot d'aquestes fonts. Aparegueren webs interessantíssimes de llocs oficials, de sindicats, d'història. Però les més novedoses, per a mi, foren les webs dels pilots o mecànics italians que havien estat destinats a Mallorca. N'hi ha una vintena, construïdes per familiars seus, moltes amb imatges inèdites: joves oficials devora els seus avions a punt de sortir de patrulla, de bombardeig, a la guerra d'Espanya, a la d'Albània, a la d'Abissínia, als llocs on el Duce Mussolini volia engrandir el seu imperi.

Entre les fotografies més interessants, una, curiosament, davant ca meva actual: els oficials legionaris Mario Mancussi i Guglielmo Biffani davant la Llonja de Palma, l'any 1938. Em vengué al cap tota la problemàtica dels italians a Mallorca, el feixisme, la crueltat dels beneits com el «Comte Rossi», Arconovaldo Bonacorsi -que com molt bé diu en Massot, ni era comte, ni era Rossi-, l'expansionisme d'en Mussolini i el seu ministre encarregat, el comte Ciano, els avions avalats per en Joan March «en Verga» i pagats amb l'or que es recol·lectà de moltes famílies mallorquines espantades amb els rojos desembarcats al litoral de Llevant. Amb tot això, aparegueren a la pantalla del meu ordinador els joves pilots i mecànics d'aviació italians a Mallorca amb nom canviat, figurava que eren aquí no com a oficials italians sinó com Legionari Italiani, «Falchi delle Baleari» (Falcons de les Balears) o «Pipistrelli delle Baleari» (Rates pinyades de les Balears). Per Internet surten, també, en els seus moments d'oci, abans o després d'haver bombardejat l'eixample de Barcelona o El Perelló, per exemple, on feren centenars morts. Aquesta trobada inèdita, m'ha reviscolat l'interès i he retornat a fullejar els llibres i textos d'Alcofar Nassaes -Infiesta Pérez-, Salas Larrazabal, Antoni Marimon o Jordi Vidal.

El millor de la recerca, però, ha estat trobar una foto de dos hidroavions Cant Z 506-B al Port de Pollença, els nombres 73-3 i 73-4 que estan revisant damunt el moll, l'any 1938. A un racó de la fotografia tres jovenets amb granota de feina i barret militar, arromangats. Vaig engrandir la imatge. La fesomia del d'emmig era talment el meu fill gran, ara, ell, ben igual. Efectivament: era mon pare. Un bergantell de 18 anys. Mon pare en una fotografia digitalitzada en una web italiana d'Internet d'un tal Ilario Monreale, sergent mecànic destinat a Mallorca durant la Guerra Civil. Al final de la llarga sèrie de fotografies hi ha un escrit, la web és feta per un fill seu: «C'é nessuno che ha riconosciuto qualche persona cara nella foto? Mi farebbe piacere saperlo». (Hi algú que hagi reconegut qualque persona estimada? M'agradaria saber-ho). Tot d'una li he enviat un e-mail: un servidor hi havia reconegut algú estimat. Al final, d'eima, li he escrit els versos d'en Kavafis: «Si no tens records, no tens res. No tens res. Res, res, res». Quan ho he enviat, me n'he penedit. Mala mescla aquesta de la memòria i els feixismes. Tal vegada no era aquest el vers adequat, si més no aquell que diu, també de Konstantinos Kavafis: «Per què s'ha fet de nit sense que arribin els bàrbars / i alguns que han vengut de la frontera / diuen que ja no existeixen bàrbars. / I ara què serà de nosaltres sense bàrbars? Aquesta gent eren d'alguna manera una solució».

( El pilot italià Gugliemo Biffani, al centre, davant un CR32 )

Comentaris

Els "KANZETA"

Francesc Lillo | 29/01/2006, 10:25

Mira per on, resulta que ja pensava que no existien els CANT Z -que jo escriviva KANZETA- després de cercar i cercar al GOOGLE. Ja me pensava que formaven part de la imaginació d'un alcudienc al qual vaig enregistrar una entrevista envers s'Albufera. Ell me va parlar dels CANT Z (kANZETA) i del ricí que es sembrà a s'Albufera per proveïr de lubricant aquests aparells... Bé, ha estat una passejada molt profitosa aquesta de diumenge de matí pel teu bloc, per aquesta i altres joies que hi he trobat. Un plaer.

Pregunta

Victor Pallarés | 13/04/2006, 19:01

Benvolgut senyor Picornell, M'adreço a vostè perque he llegit aquest article, sobre el comentari de vostè sobre l'aviació italiana a les Balears. Jó sóc del Perelló (Tarragona) i he vist que vostè ha comentat el nom del meu poble. Aqui hem format un grup de recerca històrica i precisament ara estic buscant informació sobre el bombardeig al Perelló el decembre del 38. Voldria preguntar si vostè sabria alguna informació al respecte, sobre qui va ser, quins tipus d'avions...encara que fos poca cosa, ja ens serviria. Moltes gràcies. Atentament, Victor Pallarès

Biffani

vanda biffani | 06/02/2007, 15:19

Hola, soy la hica de Guglielmo Biffani que haze poco se muriò. No hablo catalano pero lo intiendo bastante bien. Quieria saber si teneis algunas informacciones o fotos de mi padre, tamben me interesa el sitio donde vivia, San Juan. me gustaria saber algo mas de su vida. En esto web ay un error, en la foto con Mancussi el otro senior no es mi padre! muchas gracias

Biffani

vanda biffani | 06/02/2007, 15:19

Hola, soy la hica de Guglielmo Biffani que haze poco se muriò. No hablo catalano pero lo intiendo bastante bien. Quieria saber si teneis algunas informacciones o fotos de mi padre, tamben me interesa el sitio donde vivia, San Juan. me gustaria saber algo mas de su vida. En esto web ay un error, en la foto con Mancussi el otro senior no es mi padre! muchas gracias

Biffani

vanda biffani | 06/02/2007, 15:20

Hola, soy la hica de Guglielmo Biffani que haze poco se muriò. No hablo catalano pero lo intiendo bastante bien. Quieria saber si teneis algunas informacciones o fotos de mi padre, tamben me interesa el sitio donde vivia, San Juan. me gustaria saber algo mas de su vida. En esto web ay un error, en la foto con Mancussi el otro senior no es mi padre! muchas gracias

pilots italians

francisco calafell pastor | 28/01/2008, 16:27

m'agradaria veure fotos dels pilots italians a mallorca,el meu padri era xofer de un parell,i ma mare era molt petita pero li agradaria porer recordar.

Re: SI NO ÉS AL GOOGLE NO EXISTEIX ? Climent Picornell

Marcos | 06/04/2008, 18:44

Hola,

Soy Marcos Martinez, estoy intentando recopilar imagenes dela historia aeronautica mallorquina belica o no, con el fin de ponerlas en una pagina web, veo que Ud tiene experiencia y quizas podria indicarme como o donde puedo dirigirme.

Saludos cordiales de antemano.
info@ultraligerosmallorca.com

Re: SI NO ÉS AL GOOGLE NO EXISTEIX ? Climent Picornell

Andreu Carles López Seguí | 25/07/2010, 18:29

M'ha agradat força. Jo estic més ineressat per lavesant civil de la intervenció, molt més desconeguda. He recollit les fotos i la documentació dels Cant Z, que eren els originals. Els altres Cant Z foren la versió militar modificada. Si li interesa pot visitar el meu bloc: Tracalics. Així com sona!

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb