Climent Picornell

" BÀMBOLS ! " Climent Picornell

jcmllonja | 23 Gener, 2006 21:58

Vaig escriure un apunt -“Bàmbols”- per a la revista “L’Observador del Pla de Mallorca”, quan me’n vaig tèmer que al meu poble, Sant Joan de Mallorca, havíen arribat immigrants argentins descendents a la vegada de santjoaners que havien emigrat a l’Argentina –a “Bones Aires” es deia-; en l’actualitat els argentins són ja la nacionalitat d’estrangers residents més nombrosa a Sant Joan.

Penjaré al bloc un espipellada de les xifres del darrer Padró d’habitants publicat i l’apunt que vaig fer, tot lligant l’opereta “Ai Quaquin que has vengut de prim” i el fet que em va passar quan cercava uns costitxers, de Costitx del Pla de  Mallorca, per les immenses barriades de Buenos Aires.

________________________________

La immigració recent al Pla de Mallorca.

C.P.

El fenomen de la immigració recent a les illes Balears és d’una dimensió excepcional. De l’any 1996 a l’any 2005 han arribat 220.000 persones més. El geògraf  P. Salvà manté que a les illes a més del 156.279 estrangers residents censats , hi ha uns 30.000 estrangers no registrats i uns 40.000 que hi resideixen entre sis i nou mesos i tampoc surten a les estadístiques; en total 226.279 estrangers, que respecte del 1.053.131 habitants de les illes Balears –en xifres de Salvà- són el 22,5 % de tota la població.

 

Al Pla de Mallorca, les xifres són les següents.

Municipi                     Total               Nº estrangers            Nacionalitat més nombrosa

 

Algaida                        4258                563                             Alemanya         168

Ariany                           750                  67                             Marroc                31

Costitx                         1004                164                            Alemanya             67

Lloret                          1134                225                             Alemanya             56

Llubí                            2030                200                             Marroc                 55

Maria                          2118                359                             Equador              155

Montuïri                       2594                386                             Marroc                129

Petra                           2707                255                             Marroc                129

Porreres                      4597                655                             Marroc                 283

Sencelles                     2656                355                             Alemanya            162

Sant Joan                     1838                259                            Argentina               79

Santa Eugènia              1420                225                             Alemanya              59

Sineu                           3053                449                            Alemanya             131

Vilafranca                    2521                250                             Marroc                 128

Total Pla                   32680                4412

Total Balears         983131             156279                             Alemanya     21617

(Font : Instituto Nacional de Estadística. Padrón Municipal. 2005 )

_________________________________________
BÀMBOLS ?

 

Climent Picornell.

 

Ara resulta que de l’onada immigratòria d’aquest darrers anys a Mallorca, de la gent que ve a cercar feina, els de procedència extra-comunitària han pegat una estirada impressionant. D’ aquests,  un bon contingent són sudamericans. Molts són argentins. I d’entre aquests,  alguns són descendents dels mallorquins que el segle passat anaren a l’Argentina i que ara, en certa manera, retornen. Són descendents d’aquells mallorquins que  fugint de la fam, anaren a provar sort o a fer fortuna. Caramboles del destí, camins tortuosos de l’economia mundial o, com diuen ara, conseqüències de la globalització.

Bàmbols. Que vol dir,  pam envant,  pam enrera, beneïts. Qui són els bàmbols ? Els bàmbols són o eren, els mallorquins que partien.  Així hi veníem catalogats a l’opereta, exitosíssima al seu moment, “Ai Quaquin que has vengut de prim ! “  En aquesta obra s’hi conten les peripècies d’en “Quaquin”, el qual, retornat de “S’Argentina” més pelat que un jonc, ha de  fer creure que és un potentat perquè el seu sogre espera-a-ser el deixi acostar-se a festejar la seva filla,  fins que a la fí,  tot se destapa. La conclusió és que som uns bàmbols,  pel fet de decidir emigrar. Ma mare, de joveneta, hi va actuar en alguna de  les representacions que es solien fer i, qualque pic, em canta alguns trossos de l’obra. Tenc, en podríem dir, referències de font oral. “Què hermosa és Mallorca i els mallorquins ! / mos morim de ganes de fer-mos endins / i deixam ca nostra i mos embarcam / i cercant fortuna darrera ella anam./ I és que som uns bàmbols/ com no hi ha en el móm/ fugim de la ditxa/ bàmbols, bàmbols som !” i el final contundent “...Bambóls !”. I acaba el Tango. Perquè la peça és cantada amb ritme de tango.

Si li llevam la part de chauvinisme que pertoca, la part d’enyorança dels qui tenen parents a les amèriques o el cas més recent dels argentins-mallorquins que varen fer votar fora de lloc,  el conegut “cas Formentera”, l’emigració dels mallorquins va tenir totes les simptomatologies de l’emigració dels pobres : misèria a ca nostra. I n’hi havia, a coces ! Em deia l’amo en Xesc des Revellar, 94 anys ben duits : “ara mostren la pobresa del Tercer món per la televisió i jo l’he conegut de ben a prop. Quan jo era al.lot,  el Tercer món era aquí , a Mallorca”. I hi devia haver, també, les “cadenes familiars”, algun emigrant que allà li havia anat bé, o mitjanament bé, que cridava els altres parents,  i les “màfies” que organitzaven els viatges, plens de pors i d’incerteses. Bàmbols ?

L’altre dia em mostraren un jovenet i em digueren : “El veus ? És un renet de l’amo en Geroni, aquell que va anar a l’Argentina. Sa mare i ell, ja hi varen nèixer, ara l’han enviat a cercar feina per aquí”. Entre operetes i refranys reaccionaris,  el pensament i el sentiment sobre l’emigració és ben diferent, depèn de si ets al cau  dels qui la reben o ets dels qui han de partir. “I deixam ca nostra i mos embarcam ...”,  no hi ha desgràcia més gran, diuen,  que deixar ca seva, per necessitat, tot i que sigui per l’enlluernament de fer fortuna :  un mal sou aquí,  una petita fortuna allà.  Bàmbols ?

Més enllà de les xifres, algunes d’elles espectaculars, dels emigrants estrangers que s’han assentat a Mallorca aquests darrers anys, xifres , per altre part, males d’engirgolar ja que entre el anomenats emigrants “irregulars” o “sense papers”, i els anomenats emigrants-comunitaris-residents, els estrangers que s’instal.len aquí, llogant o comprant una segona residència, la veritat és que les xifres ballen de mala manera. Sempre, però, hi ha més gent que la que diuen les estadístiques oficials. Els processos d’integració i la “valoració”  que en fan els residents són dues problemàtiques sobre les quals encara s’hi ha de fer molta feina.

En el meu primer viatge a l’Argentina, duia la comanda d’anar a veure una parenta de la meva dona, una filla d’un costitxer, que ja havia nascut allà. Record bé l’adreça : Cachaval 4040. Vaig dir al meu xòfer si ho trobaria, i després de consultar i consultar em digué : “creen que está por las casitas bajas del Hospital de los Italianos”. Bones Aires és una ciutat immensa, estesa en forma de taca d’oli, rodejant el centre, i la recerca de la casa em dugué mig matí. A la fí ho vaig trobar. No hi havia dubte : Cachaval 4040. Era una caseta de planta baixa en un llarguíssim carrer de casetes totes  iguals. La que un servidor cercava, tenia sembrades a banda i banda de la porta, dues “marqueses”, fulles d’acant,  verdes i esponeroses. Toc. Una dona obri. En veure el xòfer, torna a tancar, assustada. Li dic que “vengo de Mallorca”. En sentir Mallorca, torna a obrir, poquet a poquet...i en afinar-me, s’espanta i es posa a plorar. Entra dins la casa i torna a sortir amb un portaretrats : era jo i la meva dona el dia que ens casàrem. Em tenia a mí , juntament amb altres fotografies de costitxers, damunt una tauleta a la saleta d’entrada. Formava part de la seva iconografia i de la mítica que el seu pare li havia inculcat repecte de l’illa on va néixer. Ella era i se sentia argentina i els seus fills, ja grans, formaven part d’un altre país al qual el seu pare havia fuit cercant millors condicions de vida que les de Costitx a principis del segle XX.  Bàmbols ?Comentaris

La diversitat mai no pensada

Xesc | 23/01/2006, 23:06

potser en els llistats dels esclaus de l'edat mitjana -tantes identitats barrejades- hi ha la rel de la nostra actual fesonomia (rossos, vermells, ulls clars, mals noms). Bàmbols o fassols mai no vàrem pensar al segle XX qui hi hagués tants d'externs, tan de forasters. molt bé don Climent per la informació que esmuny. Xesc

topònim

enric portas | 09/02/2006, 12:09

perquè utilitzes sant joan de mallorca, i no simplement sant joan? una salutació
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb