Climent Picornell

SABATES POSADES. Climent Picornell

jcmllonja | 27 Juliol, 2005 22:38

Joseph Beuys (1921-1986) "SABATES"

Sabates posades

Climent Picornell

El baf era insoportable i el mòbil, tanmateix, continuava sonant : es veu que no l’hi afecta. Per l’email m’han arribat males notícies : el sen "Puntero" és mort. Mirau per on, la paradoxa de que les noves tecnologies avisin de la desaparició d’un altre d’aquests personatges que enterren amb ell tot un bagatge de la vida i costums del Pla de Mallorca. Ben segur que feu el seu darrer viatge amb les sabates posades. Perque, l’amo en Toni "Puntero" se n’anava a dormir sense llevar-se les sabates. Mai. Així, els dematins ja les duia posades en aixecar-se. No va dur mai, tampoc, calcetins. Ni en s’estiu, ni en s’hivern. Feia fred només veure’l, amb aquelles avarques de pell girada. L’amo en Toni, era un bon matador de porcs i tot d’una que li movies conversa, sortien els pics que havia anat a matar a can d’allò, o son d’allà; a cal senyor d’ Es Fangar o d’Es Cabàs, de Son Ripoll o a Can Verd, o els pics que havia mort a la casa on el trobaves si, per casualitat, t’asseies a devora ell.

El darrer pic que el vaig veure, feia un fred que pelava, no havia mort el porc, però havia vengut a ajudar, "com que he tornat vell, fan que me’n cuidi de les calderes, així estic calent devora el foc; aiximateix he hagut de cosir els camaiots, perquè quan me n’he temut els havien sortit bifos, com un homo bif, i són molt lletjos; no hi ha res més lleig que un camaiot de porc bif ! Amb una banya més llarga". I acostant-se molt, tant que li podia llegir les rues de la cara, em confessa : "Saps que és lo més bo d’unes matances ? Però lo més bo de tot ? Idò un botifarró tret de la caldera, quan encara li falta un poquet; ben calent. Vaja quina vega !"

"Un pic vaig arribar a matar a Montblanc i no havien pogut treure el porc de sa soll. I eren quatre homos grossos. Deixau-me tot sol ! Vaig dir, fort. I jo dins sa soll, el porc estava ajagut i vaig començà a tocar-li l’espinada, com qui toca una dona : uix,uix, uix... quan feia una estona, ell s’aixeca, li pas un vencill per davall, i poc a poc estira que t’estira : uixo, uixo, uixo...Amb un no res el vaig tenir a un pam de sa banqueta, i llavors els vaig cridar...n’han de saber! Un porc té males puces, jo he vist un porc tomar un homo amb so nas, tenen molta de força al nas i és el lloc que els has d’anar més alerta. I t’ho dic jo que n’he escabetxat un parell de milenars. Ho has sentit bé ! Milenars !"

"Tot canvia molt, ara els pengen i els fan donar sa sang ben alçats, ca ! és una carnisseria...saps que te vull dir. Però, a jo, mon pare els me va ensenyar a obrar per darrera, l’obríem per damunt, per s’espinada i sabia treure els lloms per davant...Però com que te torbaves més a treure les butzes i tot el ventre i les dones no tenien feina per fer, les començàrem a obrar per davall, els fèiem un tall al ventre i trèiem els budells i ses dones se podien posar a fer net tot d’una. Un bon matador ha de fer avançar temps a n’es qui fan matances, si per culpa seva se retrassen : mal matador !"

L’amo en Toni, se menjava els tords de s’arròs sencers, el sentia catacrec-catacrec que rossegava els ossets dels animalons i dins l’escudella cercava la carn més negra, qualque colomí, posem per per cas.

Li vaig mirar els peus -la Serra de Tramuntana era blanca de neu, el mestral sonava al carrer- i ell, no duia calcetins. "Saps que te vull dir que abans en els porcs negres els havies de fer dos talls per llevar-los sa xuia; els blanc saps que tenen de magre, però molt i molt més, i amb un tall ja has arribat a sa carn..."

La lliçó d’anatomia porquina no se va aturar fins que arribades les taronges, els bessons d’ametla i l’ensaïmada, el sen "Puntero" digué bona nit, ben col.locadet, amb tres o quatre tassons de vi de més. El me vaig imaginar amb cara de felicitat, aixecant les flassades del llit i colgant-s’hi. Amb les sabates posades.

Comentaris

Tenir compte de les calderes

Joan Melià | 27/07/2005, 23:03

Quan qualcú que fins aquell any havia estat matancer normal passava a tenir compte de les calderes era la manera d'indicar que havia passat a ser el primer de la llista, en un devenir lògic, per embarcar-se amb Caront (tot i que no s'ho imaginaven així). La persona susbtituïda ja ho havia fet (normalment). M'ha sortit un comentari un poc fava, però això que has dit del sen Puntero, que un any va començar a cuidar-se de les calderes, m'ha fet recordar una cadena de coneguts i familiars que també tenir cura de tionar el foc de les calderes i controlar el bull.

endemà silent

Zizou | 28/07/2005, 13:23

Qui dorm amb sabates i té posades les calces sap que l'endemà la romana no pesa.

era en versos

Zizou | 28/07/2005, 13:24

Qui dorm amb sabates/ i té posades les calces/ sap que l'endemà/ la romana no pesa.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb