Climent Picornell

SAMUEL ETOO i ELS DÉUS MEDIÀTICS. Climent Picornell

jcmllonja | 06 Maig, 2005 10:14

SAMUEL ETOO i la reflexió mediàtica. CLIMENT PICORNELL.

Vaig assistir a la clausura del cicle “MITJANS DE COMUNICACIÓ : ÈTICA I PODER” que havia organitzat La Fundació La Caixa de Palma (Mallorca), coordinat per Carmel Bonnin, president de “Justícia i Pau” de Mallorca. He anat a quasi totes les sessions. L’anterior la va impartir en Vicenç Partal, ànima del conegut portal d’Internet , “VILAWEB”, presentat per Benjamí Villoslada, “Bitassa a lloure”.


(Climent Picornell; Samuel Etoo; Miquel Àngel Manresa. Fotografia : A.M.)

En aquest cas, ahir, Andreu Manresa, el periodista felanitxer, corresponsal de EL PAÍS a Palma, entrevistà –de forma àgil i intel.ligent- a Samuel Etoo.El futbolista, ara del Barça, abans del Mallorca, és un personatge important, només calia veure la quantitat de càmeres de TV presents a la sala de la Fundació.

La cosa anava de la repercussió i el poder dels “déus mediàtics” i de l’ensamblatge amb un ”star system”que sol devorar als qui es deixen o no poden controlar el seu propi poder. Etoo, va ser sincer, tan revisant el seu passat d’al.lot camerunès pobre i amb voluntat de triomfar (“essent futbolista professional i que els meus em vessin per televisió, ja n’hagués tengut prou”), com repassant l’actualitat del seu país i examinant el perquè dels immigrants africans cap a Europa (“quan es retorna un immigrant il.legal al Camerun, l’estant matant en vida” o “al meu país els doblers els tenen, tots, quatre o cinc persones, que es preocupen més de fer-ne més, que de desenvolupar correctament el país, no són lleials amb el Camerun”).

Els crits racistes o les expressions simiesques per insultar-lo foren ponderades per Etoo, responsabilitzant, sobretot els pares, els majors, ja que els infants, aprenen d’ells (“cal educar a la gent que va als estadis” o “clausuraria un estadi per aquests motius”). Al recordar-li Andreu Manresa la problemàtica que generà el seleccionador espanyol Luís Aragonés amb els seus comentaris racistes, Etoo l’exculpà diguent “ vostès no saben el que s’arriba a dir als jugadors per motivar-los en els vestidors, Aragonès, no ho hauria d’haver dit, però jo tenc proves fefaents de que no és racista, ni d’enfora” i posà l’exemple del fitxatge de Finidi pel Mallorca, a instàncies d’Aragonés, quan el jugador passava per dificultats.

Un apunt al diari “Diari de Balears” d’avui, però, fa notar la doble moral d’Etoo, al referir-se als comportament xenòfobs o racistes dels pares quan van als camps de futbol amb els seus fills i l’acusa d’irresponsabilitat “al no reconèixer el fill que tingué amb una cambrera italiana a Palma”.

Després de conferència, al quart pis de l’edifici modernista de l’arquitecte Lluis Domènec i Muntaner de la “Fundació La Caixa de Palma”, en una sala amb un quadre extraordinari de Sebastià Junyer de la Serra de Tramuntana de Mallorca, vàrem poder comprovar el que ja s’intuïa. Etoo és una persona sincera, llesta i que, per ara, sembla que controla el seu paper de “Déu mediàtic” que li ha conferit el fet de cobrar un dineral per jugar bé al futbol, la qual cosa el fa tenir una repercussió desmesurada en els mitjans de comunicació, com digué ell, a la “màgia de l’home blanc, que és la televisió”.


Comentaris

Llest

BERNAT D'ATALIS | 06/05/2005, 10:50

No crec que tengui res d'intel.ligent n'Andreu Manresa, el corresponsal d'El País a Mallorca (no confondre amb les Illes Balears i Pitiüses, si us plau), si és més puta que bon bomo! Vet-aquí el meu resum en haikú: Pensa qui pensa si tu no ets al costat el corb s'ho menja.

Haikú

Fraig | 06/05/2005, 10:56

Caldria investigar els interessos de l'imperi de Polanco en aquestes illes, n'Andreu Manresa ho podria fer, segur que està capacitat, emperò, se li acabari el bròquil. Què no ho creus, Picornell?

christ

christ | 28/09/2005, 12:39

slt samuel etoo je t'aime
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb