Climent Picornell

NATURES MORTES. Climent Picornell

jcmllonja | 30 Desembre, 2006 20:45

 


 

Natures mortes

Climent Picornell

Vaig “heretar” de cal meu padrí patern quatre làmines envasades que estaven penjades dins el menjador de ca seva. Natures mortes amb una pàtina aferrada, trista i marronenca, de suportar neteges intempestives i el baf de sopes i bullits. De nin sempre les mirava –en aquelles llargues estones en que els adults xerraven i els nins d’abans havíem de creure, seure i callar-. I un servidoret mirava molt i escoltava poc. El meu padrí era qui parlava més, un home alt, amb ulleres rodones, Climent de nom. Hi havia també un quadre amb tots els seus fills, deu, dels quals dos havien estat Climents, això volia dir que abans del meu pare, que feia el seu nom, dos dels seus germans amb el mateix patronímic havien mort, un molt jove i l’altre d’uns deu anys. Devia voler aquell bon home un Climent a la família, fins que va surar mon pare. Va ser temps després quan vaig saber de qui eren les fotografies envasades d’aquells dos nins damunt el bufet de l’entrada.

Tornem, però a les làmines amb les natures mortes. Era d’ús habitual a Mallorca endiumenjar la casa amb imatges, moltes d’elles suïsses o alemanyes amb paisatges, que per aquest motiu de procedència dels impressors, eren alpins o centreuropeus,  o amb fruites i caça. Devien ser originàries, les nostres, de quan els padrins es casaren a finals del segle XIX. A dues d’elles hi ha fruites i a dues més aviram i conills o llebres. Les dues de fruita ara són dins la cuina de ca meva a Sant Joan, amb un interrogant irresolt.

 

Les cuines, sobretot ara per Nadal, amb la foganya a prop, són llocs de reunió i de trobada, de fabricació de menjars i de llargues vetllades. A una de les làmines hi ha fruita de tardor: un codony, cinc magranes –badades perquè es puguin veure els seus grans-, dues nesples, una lletuga i un “pitxé” d’aigua; a l’altra, de l’estiu: vuit melicotons, dues peres dins un plat, una branca de cirerer carregada de fruits i fulles i una fruita que no he sabut mai que era. Pareix com un ametló grossot, verd, amb un poc més de morro. A tothom que ha vengut  a ca nostra li he demanat: “saps què és ?” “No, no i no...” Fins que un dia, el meu cosí Climent, el fotògraf -al cels de les imatges sia- que solia comparèixer sempre a fer torró per aquestes dates em diu: “això és una selloviana”. Idò, això. “Sé on n’hi ha una”, es referia a l’arbre, “i te’n duré perquè les vegis”. Es va morir i no vaig poder seguir el rastre de les “sellovianes”(?).

Avui, a punt de començar les jornades nadalenques he reparat un altre pic amb les natures mortes i amb la  “selloviana”.  Ni sé exactament com se deu escriure i la cerca per Internet no ha estat massa fruitosa ( i perdonin l’adjectiu). Han aparegut, entre altres, l’arbust amb la flor que aquí anomenam “bandera d’espanya”; uns fesols sud-americans i una “guayaba” verda, que és el que més s’hi assembla, una fruita corrent a Amèrica; tots ells amb el nom científic de la seva espècie “selloviana” o “sellowiana”. Per aquest motiu,  he decidit explorar per la via de la signatura de les làmines: G. Falchetti. Ha resultat ser Giuseppe Falchetti ( 1843 – 1918), un pintor italià, fill il·lustre del seu poble, Caluso, província de Torí, de la regió del Piamonte al nord d’Itàlia, “mestre insuperable de les natures mortes” diu el web del seu municipi. He trobat, també,  uns dibuixos seus de l”Erbaluce di Caluso”, una casta de vinya, a unes contrades que donen també  el Barolo i l’Asti (aquest, un moscatell amb la variant “spumanti” molt aconsellable). He resseguit imatges dels seus quadres exuberants de fruites, alguns paisatges del Piamonte i de la Vall d’Aosta, però a cap d’ells he trobat rastre de la “selloviana”, el fruit desconegut de la làmina il·lustrada de la meva cuina.

M’he posat messions amb mi mateix de quant em torbaria a contestar la qüestió. Ho continuaré demanant a la gent que véngui aquest Nadal de visita. Si els he de ser franc, no fris massa de resoldre el meu enigma, petit i casolà..

 

Comentaris

Toni "Mel.là"

T.M. | 31/12/2006, 16:28

Molts d'anys Climent!

o sevillana?

Joan Vicenç | 01/01/2007, 00:29

Tot d'una he pensat en una varietat d'oliva grossa, rodona i verda que anomenen "sevillana". Dins la mateixa hipòtesi amem si el teu cosí no et va dir sevillana enlloc de selloviana? O com passa amb tantes paraules si no pot ser que s'anés deformant i de selloviana passés a sevillana o a l'inrevés. En tot cas no conec cap fruit ni arbre amb el nom de selloviana, que per cert, no sona gens malament.
Res, salut i bon any!

Contesta a Joan Vicenç

climent | 01/01/2007, 21:35

Hola i molts d'anys Joan Vicenç:
No havia fet fotografia digital de la làmina en qüestió, l'adjuntaré al post o la t'enviaré al teu correu perquè puguis veure la "selloviana" en qüestió.
Salut i molts d'anys! I bons!

Sí al procés de pau

Roser | 04/01/2007, 19:00

Iniciativa blocaire:
Es tracta, simplement, d’encapçalar els escrits i/o els blocs amb un títol determinat, independentment del seu contingut. El títol proposat és “Jo dic Sí al procés de Pau”. Us animo a fer arribar la iniciativa el més lluny possible.
Passa-ho!

http://cat.bloctum.com/potipoti/2007/01/03/jo-dic-si-al-proces-de-pau/

L'enigma de les fruites a les làmines

F. Mas i Castanyer | 05/01/2007, 20:38

He reproduït aquest article a ‘Amics arbres · Arbres amics’.
A veure si podem ajudar a descobrir ‘L'enigma de les fruites a les làmines’.
Salut i gràcies.

falchetti

joana | 12/04/2007, 09:09

ola tengo una lamina de un cuadro con frutas y caza quisiera saber real mente quien era este tal falchetti y si el cuadro tiene algun valor gracias

falchetti

joana | 12/04/2007, 09:09

ola tengo una lamina de un cuadro con frutas y caza quisiera saber real mente quien era este tal falchetti y si el cuadro tiene algun valor gracias

falchetti

carol | 19/08/2007, 19:28

sabes, al igual que tu tengo unos cuadros firmados por ese tal falchetti, pero mi dilema es saber si tienen un valor, o solo estoy frente a una imitacion...necesito informacion de falchetti.
gracias

g falchetti

joana | 27/10/2007, 15:44

tengo un cuadro de caza firmado po el quisiera saber si tiene algun valor por favor contestarme gracia

G.Falchetti

jose mari | 12/06/2008, 15:50

Tengo cuatro cuadros, uno de ellos firmado, de G. Falchetti, y quiero venderlos.¿Cuanto podria pedir por ellos?

G.Falchetti

jose mari | 12/06/2008, 15:51

Tengo cuatro cuadros, uno de ellos firmado, de G. Falchetti, y quiero venderlos.¿Cuanto podria pedir por ellos?

G.Falchetti

jose mari | 12/06/2008, 15:53

Tengo cuatro cuadros, uno de ellos firmado, de G. Falchetti, y quiero venderlos.¿Cuanto podria pedir por ellos?

Re: NATURES MORTES. Climent Picornell

cristian | 06/07/2009, 18:25

hola tengo un cuadro de g.falchetti me gustaria saber cuanto podria pedir por el el cuadro es que salen muchas frutas y a estado en mi familia ya mas de 100 años y se que es original

G. falchetti

sergio | 19/11/2009, 10:41

mi madre es poseedora de dos cuadros de falchetti y nos gustaria como saber si son originales y el valor que pudieran tener actualmente. son de sus visabuelos y siempre han estado en su casa. son elementos frutales. muchas gracias

Re: NATURES MORTES. Climent Picornell

merce | 03/10/2010, 21:08

QUIERO INFORMACION SOBRRE LAS LAMINAS DE GIUSEPPE FALCHETTI Y LA TECNICA DE OLEO/CARTON,Y SI HACE 60,70 O 100 AÑOS SE HICIERON COPIAS DE LOS CUADROS,PARECIDAS A LAS QUE ACTUALMENTE SE HACEN. SI ALGUIEN ME INFORMA LO AGRADECERE .
GRACIAS

vender cuadros

jana | 13/11/2010, 17:20

tengo dos cuadros de naturaleza muerta de Falchetti firmados y desearia saber cuanto puedo pedir por ellos.... muchas gracias

cuadros de giuseppe falchetti

carlos moya r | 14/05/2011, 21:27

los cuadros tienen mas de 100 anos fueron traidos de pisagua estavan en la pension del abuelo

g falchetti cuadro

carlos moya ruiz | 23/05/2011, 12:18

saber balor de cuadros de falchetti con posible benta

cuadro de giuseppe falchetti

pepa | 19/11/2011, 22:46

saber valor de cuadro fruta con uvas en frutero de cristal firmado original,para posible venta
gracias

obra

moises | 17/12/2011, 15:43

la foto de el bodegon de las frutas con la botella de vino tengo uno igual con um marco antiguo tallado y firmado por falchetti como saber si es original?

Quiero saber

Francisco Antonio | 24/11/2014, 17:30

Por la crisis que estamos pasando muchos de los Españoles
vendo cuadro con frutas,delos cuales es el primero de esta
pagina,contiene melocotones peras etc.
De G Falchetti
Telefono 676011032

2 bodegones de Giuseppe Falchetti

Dominique | 29/01/2018, 19:00

Hola, tengo 2 bodegones de G.Falchetti firmados.
Un bodegón de frutas, de este he visto muchas fotos en la red, pero el bodegón de caza, donde se ven las aves boca abajo muertas, una granada, una manzana verde la culata de una escopeta... etc..este no he logrado verlo por ninguna parte.
Quisiera información de quien supiera de ellos para su venta.
Estas obras viene de un castillo en la Provincia Francesa, que se lo regalo los propietarios a su medico, hace años claro, y al morir este medico, la viuda, una señora ya mayor también se lo regalo a mi madre, siendo yo muy niña. Gracias.

Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb