Climent Picornell

TERRATRÈMOL A SANT JOAN DE MALLORCA. Climent Picornell.

jcmllonja | 22 Gener, 2005 15:39

Un terratrèmol amb epicentre a Sant Joan de Mallorca, causa l'alarma a la comarca del Pla de l'illa de Mallorca. He enviat un article sobre aquesta temàtica a la revista "Mel i Sucre", amb especial atenció a la història d'aquests fenomens a l'illa de Mallorca. Més avall trobareu l'article, més un mapa del Centre sismològic de la Mediterrània (www.emsc-csem.org ) en el qual es pot veure localitzat el terratrèmol de Sant Joan. En vermell els terratrèmols d'avui, en color carabassa els d'ahir ( 21-01-05), en groc els de despusahir i en blanc els de les dues darreres setmanes. Com podeu veure no és el nostre sisme, un cas gens excepcional. Si més no, per la gent que el va viure en directe.

Dalt del turó

EL TERRATRÈMOL de SANT JOAN ( MALLORCA) I ALTRES MOVIMENTS SÍSMICS.

Climent Picornell

Tal com confirmà l’ Instituto Geográfico Nacional, a les 2,54 de la nit del dia 21 de Gener de 2005 es produí un terratrèmol d’una magnitud de 4 graus, segons l’escala de Richter, a Sant Joan del Pla de Mallorca. Segons els organismes que s’encarreguen d’aquestes mesures, l’epicentre del terratrèmol era a 28 kilòmetres de profunditat, ben davall Sant Joan. La duració, segons la gent que ho sentí, fou d’entre cinc a deu segons.

El matí, als cafès del poble, tothom donava la seva explicació i la seva versió, personal, de la feta. Bàsicament tremolor, renou dels vidres –com si passàs un camió de grant tonatge, però durant més temps- com una espècie de tro sec, renou d’esquerdat a la pedra, o com si el fustam de la casa cruixís. Abans, el comportament dels animals va ser estrany. Els moixos miulaven d’una manera rara, els cans lladràven –amb un lladruc entre el plor i el pànic-, les gallines anaven desbaratades, fins el punt que algú es va aixecar pensant que una geneta havia entrat dins el galliner, ja que a l’hora que era -prop de les tres de la nit- no era normal aquell tragí. Sensació de que el llit es movia, algú que era al bany pixant se li tallà el roll de l’impressió...

Després del terratrèmol, que durà, sempre segons versions personals – arreplegades pel carrer, a les botigues o als forns- entre cinc i deu segons, els cans continuaren lladrant una estona, molta gent s’aixecà i, com declarà un cosí meu per la televisió, molts de llums de les cases s’encengueren, senyal de que molta de gent, es despertà i es desvetllà. Tret d’això no hi ha notícies de desgràcies, ni d’objectes caiguts, ni de crulls a les parets. Malgrat tot, els terratrèmols afecten molt la sensibilitat social de desastre i desprotecció. Arriben sobtadament i sense avís perceptible pels homes, no pels animals. Així mateix el fet de no poder usar les edificacions com a refugi i que la terra, el nostre màxim element de sosteniment, ens falli, provoca un sentiment de pànic i alarma general.

Un ex-alumne meu, i bon amic, ara professor a la Universitat de les illes Balears, el Dr. Miquel Grimalt és un dels més reconeguts experts en riscs naturals. Entre ells el terratrèmols. N’ha fet la seva referència a les illes Balears ("La geografia del risc a Mallorca") i la continua fent. Segons ell i segons les cròniques, des del segle XIII fins al XIX el nombre de moviments de la terra, de certa importància, que han estat constatats supera la quinzena.

Entre ells el de 1660, l’anomenat terratrèmol de Campos, a les dues del migdia de 1660, amb quatre rèpliques el mateix mes.L’any 1755 es feren rogatives a les esglèsies per demanar que el perill sísmic que havia assolat Lisboa, i Cadis, amb un tsunami poc després, no afectàs Mallorca. Encara que, sembla que les repercussions afectaren l’obra de la Seu de Palma. La Ciutat de Mallorca, afectada pel la por, trià com a segon patró, Sant Francesc de Borja, atesa diu Grimalt "la virtut anti-sísmica atribuïda al sant jesuïta". L’any 1756 un probable "tsunami" afectà el litoral del Migjorn de Mallorca. Citat per Campaner, el 31 de Gener, referint-se a Santanyí : " Ha vingut avís que en la vila de Sant Anní la mar era entrada dintre de la terra mitja llegua i deixà tanta còpia de peix que les garrigues n’eren plenes; fonc una ona qui entrà dita aigua...s’en dugé una penya qui pesava més de centmil quintars..." En el "Cronicon..." de Campaner ( 1881) hi ha recollits casos de moviments sísmics els anys 1763, 1764, 1773 i 1783, sembla que de poca importància, amb l’anotació " se sintió un terremoto" o " asustáronse mucho las religiosas de San Jerónimo y hubo que sangrar a varias de ellas".

Durant el segle XIX hi ha ressenyes d’altres sismes. De certa importància el 1827, el 1835, 1851 i 1870. El de 1827 afectà el Pla de Mallorca, alguns pous tregueren aigua pel seu coll un parell de dies i a Sineu la parròquia es vegé afectada de crulls. El 1835 a Palma el terratrèmol s’acompanyà d’un fort tro, la gent sortí de ca seva, se n’anà al moll i al carrers amples i s’improvisaren campamanents de barraques .

El de 1851, sembla haver estat, segons Grimalt, el major terratrèmol que ha patit Mallorca, en època històrica. S’esbucà una de les torres de la Seu, diversos campanars d’esglèsies quedaren enrunats i moltes cases cruixides, al castell de l’Almudaina s’enfonsà el que quedava de la torre de l’Àngel. Els moviments sísmics moderns, més significatius es produeixen l’any 1912 a Ciutadella, i ja més prop nostre els anys 1978, 1980, 1989. El de 1978 durà un parell de minuts, amb oscil.lació d’objectes; el de 1980, com el de 1989, fou amb coincidència amb un d’Alger, percebut als pisos més alts. L’any 2003 una espècie de tsunami, ones molt grosses i pujades i baixades de la mar, arribà al litoral, provocat per un altre terratrèmol al nord d’Àfrica. El mes de Març de 2004 hi hagué dos moviments de petita intensitat.

Com es veu la història sísmica de Mallorca, sense ser important, al manco en relació a les zones geològiques ibèriques emparentades, i molt menys que les africanes properes, no és buida d’esdeveniments d’aquest tipus, com el que es va produir a Sant Joan i part del Pla de Mallorca la nit del dia 21 de Gener de 2005.

Comentaris

Sant Marc

Cristina | 25/04/2005, 13:47

podríeu escriure un poc sobre les festes que hi ha en aquest temps, trob que està molt bé xerrar del terratrèmol, però a la gent també li interessa lews festes que hi ha ara com sant marc! Gràcies per lleguir el meu comentari i esper que ho entengueu.

hola

merda | 07/04/2006, 16:12

filldeputa
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb