Climent Picornell

PAISATGE AMB FIGURA. Climent Picornell

jcmllonja | 20 Desembre, 2004 12:36

Per a la revista del meu poble, "Mel i Sucre" de Sant Joan de Mallorca, m'agrada de tant en tant dibuixar-hi algun personatge que formava part dels meus paisatges. Aquest és el cas de "Paisatge amb figura".Paisatge amb figura

Climent Picornell

Quan pas pel camí de Son Amadora, sempre, el cervell em pega com una rampellada, enviant-me una imatge, una figura que hi vaig veure molts d’anys al coster del Turó des Càrritx.. El sen Toni “Burguny”. Assegut davall un ullastre, baldat, quasi de tot, havia arribat que només vetllava la guarda d’ovelles que pasturaven pels sementers d’enfront. Hi devia fer la vida. O sobreviure, sense parents i amb la seva hisenda, que havia estat bona, perduda a les timbes de joc de la comarca.

Però quan havia venut ovelles, no se sap com arrivaba, però era sempre a la taula de joc que hi havia al reservat del casino del poble. No se sap com, perquè, amb el seu gaiato i amb un altre garrot amb llendera, a la mà esquerra, es torbava una hora a arribar de ca seva –dos carrers més enllà- fins al joc de cartes. Sempre, també, a la sortida, feia una pixaradota, descomunal, anegant-se els baixos dels calçons i els dos garrots que li feien de gaiatos. Un dia havia venut mitja guarda i ja esperava a l’amo en Pere “Restret”, que solia dur la banca. La seva conversa era de pastors; que si els de cabres eren una tropa diferent als pastors “sorters” d’ovelles, que eren més rars, “mes reputes i reconsagrats” deia ell, i ningú els volia a pasturar per dins els seus bocins. Duia els doblers dins un sarró, una pipa torta, una flassada en bandolera per damunt, el gaiato i el garrot amb llendera. I brutor a coces.

L’amo en Pere -sa banca- li dona un mig. Hi posà, tot quan duia, mitja guarda d’ovelles damunt la carta. A l’altre rodada, li toca un altre mig i a l’altre un set. Mort. Quan destapà la carta del set va fer com un gisco fluix i llarg i  caigué per enrera, ell, la pipa torta, el gaiato i el garrot amb la llendera. Els altres jugadors s’ho prengueren com un “teatre” i es posaren a riure. “S’ha mort, se fa es mort...” però quan vegeren que no, que no es movia gens, un, que era practicant a Son Dureta digué : “Res de fer-se el mort. És mort!”

Cridaren n’Arnau de Can Todó, que tenia un SEAT-1500, l’aficaren com pogueren al seient de darrere. Abans, però, sense voler, quan miraven d’entrar-lo al cotxe li pegaren un cop al cap amb el “parafangos” –que si no hagués estat mort, l’haurien mort de bon de veres- i amb la seva “manta”, la flassada que sempre duia, el taparen. “Esperau !” digué en Xim “Sales” i li tirà el garrot amb la llendera i la pipa torta per damunt.

L’endemà, un d’ells, s’encarregà d’anar a la Guàrdia Civil a avisar de que havien trobat el sen Toni “Burguny”, mort, davall l’ullastre on, sempre, tenia esment de la seva guarda. Com si el veia, ara mateix,  encara.Comentaris

Un altre de morts, però aquest no és de veres

Guiem Ozonas | 30/01/2005, 16:09

Hi havia un homo qu’etsecaiava à ses Shorts llargues (per sa banda de Manacor) i etsecaiant va fer un badai. - He fet un badai, diguè ell, i en fer-ne tres ja son morts, ja puc estar ben alerta. Seguí etsecaiant i es cap de poc temps va fer un altre badai. - ¡Ay ay! digué, ja n’he fets dos; si en fas un altre, no tench remei. Etsecaia qu’etsecaia, i canta que canta, per veure si se distreuría, va fer es tercer badai, i diguè: - Ja estich perdut. He fet es tres badais. Som mort. Debaixa de s’ametler, s’ajeu en terra, acluca ets uis i no se mou. Amb això se fa es vespre, i sa seua dona, que l’esperava per sopar, comença à trobar que se torbava. Se fa més vespre i ella espera qu’espera i s’homo no compareixía, i comença à tenir ànsia i a dir-ho à n’es veinats coneguts seus. Tant vespre se feia i s’homo no hi anava, que resolgueren d’anar-lo à cercar. - ¿I à hon era es teu homo? demanen à sa dona es veinats. - ¡Foi! responía sa dona mig plorinyant, ¡ell dematí m’ha dit que se’n anava à ses Sorts llargues de ca’n Massanet à etsecaiar! - Idò ¡anem-hi! que no haguès tengut un de-nou, digueren un parei de veinats. Encengueren fanals, i se’n anaren à cercar-lo. Quant varen esser à ses Sorts llargues, cerca que cerca, à la fi el trobaren ajegut devall un ametler i el prengueren per mort. El posaren damunt una escala i entre dos homos el se’n dugueren à la vila. Quant varen esser à Ca’n Guixó, que hi ha dos camins, uns deien qu’havien de prendre per un i ets altres per s’altre, i, mentres estaven amb aquestes, es qui tenien per mort obrí sa boca i los diguè, senyalant un des dos camins: - ¡Jo, com era viu, sempre me’n anava per aquí!

CURSET

STEI-i | 28/02/2005, 16:26

TENIU NOMÉS FINS A DIJOUS PER APUNTAR-VOS-HI. - Dia 4 de març: de les 21h a les 24.30h. Els qui quedin a l’hotel poden arribar-hi a partir de les 20h (o abans, però nosaltres no hi serem fins a les 20 h) - Dia 5 de març: de les 8.45h a les 14.15h i de les 15.45h a les 20.30h (els qui vulguin quedar a l’hotel fins al diumenge horabaixa podran fer-ho) Característiques del curset: - S’organitzarà en quatre blocs temàtics (la unitat de la llengua, la persecució política de la llengua, la identitat i la seva problemàtica, la Declaració universal de drets lingüístics) i, dins cada un, es repartirà material, es farà una projecció i/o una exposició per part d’un ponent i es muntarà un simulacre de debat concret on apareguin els arguments i els contraarguments que sol haver-hi en aquest tipus de debat. -També hi haurà una taula rodona sobre prejudicis lingüístics i tècniques per a canvi d’hàbits d’ús lingüístic. (Rosa Calafat, M. Gelabert, L. Garcia, J.Melià) Més informació a www.stei-i.org dins formació – personal docent PONENTS: Lluís Garcia i Sevilla. Psiquiatra, catedràtic de la UAB, membre de l’IEC. Sebastià Serra i Busquets . Catedràtic d’Història de la UIB. Bernat Joan i Marí. Sociolingüista, professor d’IES, eurodiputat. Crèdits de formació del professorat: 1,5 Credits de funció pública 1,5 Sol.licitat 1 crèdit de lliure configuració de la UIB, pendent de resolució
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb