Climent Picornell

50 Números de "L'OBSERVADOR DEL PLA DE MALLORCA". Climent Picornell

jcmllonja | 14 Juliol, 2006 16:45
50 números de L’OBSERVADOR DEL PLA DE MALLORCA.

Climent Picornell

La nostra revista arriba aquest mes de juliol de 2006 al número cinquanta. Ha estat un esdevenir que l’ha consolidada com un producte comunicatiu únic a la comarca del Pla de Mallorca. Únic, per ser de distribució gratuïta, comarcal, important en la seva producció de molts milers d’exemplars i en la nostra llengua, el català de Mallorca. S’ha fet, per tant, un marge propi dins el que anomenen espai comunicacional, avui en dia un espai solcat per múltiples propostes.

L’Observador del Pla de Mallorca : Un espai comunicacional propi.

L’espai comunicacional, entès com les portes o finestres, els ulls i l’enteniment que els individus usam per tenir present el que passa al món o al nostre costat, s’ha modificat amb rapidesa. La televisió i els diaris, continuen sent els més importants agents vehiculadors de notícies. Com exemple de rànkings s’ha de dir que ja veiem més de quatre hores de televisió cada dia o, que encara som per darrera dels 634 compradors de diaris (per cada mil persones) de Japó o darrera dels belgues, que es passen quasi una hora llegint diaris, aquí només hi dedicam 20 minutets. A aquest panorama s’hi han afegit amb molta de força dues tipologies comunicacionals noves : Internet ( que inclou també la lectura de premsa digital, però on hi ha noves formes comunicacionals, com per exemple els blogs personals o els ciberdiaris) i la premsa de distribució gratuïta. Les planes web periodístiques a l’estat espanyol, l’any passat s’incrementaren en un 20 % i el mercat dels diaris gratuïts ja és impressionant, el 17 % a Europa, però a l’estat espanyol és del 51 %.

Ara bé l’interès de les notícies i les preocupacions de la gent mantenen els territoris propers com una referència ineludible. Juntament a les notícies de caire internacional i estatal, que hom pot veure i sentir repetides vegades a molts mitjans durant el dia, les notícies de caire “regional” o “local”, són presents dins els mitjans d’un determinat territori, però amb menys intensitat i com més proper es fa el territori, moltes de notícies ja no hi tenen cabuda. Per tant ademés dels diaris anomenats d’abast regional o local, les emissores de ràdio i televisió també regionals o locals, s’ha de tenir esment també als mitjans com els que en diuen a Catalunya “premsa comarcal” o aquí anomenam “premsa forana”, mitjans comunicatius amb notícies dels pobles, municipis i comarques. Tots coexisteixen en aquesta reordenació de l’espai comunicacional global contemporani. És aquest un nou espai que es dibuixa, amb mitjans de gran abast, per “regions mundials”, molt lligades a les llengües majoritàries, però coexistint amb mitjans d’abast regional o local. Aquest pareix que serà l’espai comunicacional que ens ve.

En el caire “local” , diaris, emissores de ràdio i televisió – molts d’ells digitals d’aquí a molt poc-, tant Internet, com la premsa gratuïta, també hi són. És aquí on “L’Observador del Pla de Mallorca” va pretendre tenir-hi cabuda. Dins un espai comarcal, el Pla, i amb la modalitat de periòdic de distribució gratuïta, amb una presència –intermitent- a Internet ( a través del seu web www.plademallorca.com ).

És, idò, en aquest espai de comunicació que “L’Observador del Pla de Mallorca” hi volgué incidir com una eina periodística, d’una empresa privada, fent una publicació en català. Després de cinc anys d’aparèixer cada mes a nombrosos llocs de la comarca –ajuntaments, pacs mèdics, centres de cultura, bars i restaurants, estacions de tren, centres de cultura, botigues i supermercats, etc.- la gent del Pla, ha fet seva aquesta parcel.la comunicativa. Els mallorquins del Pla saben perfectament què vol dir quan algú parla de “L’Observador” : significa que ho ha llegit a “L’Observador del Pla de Mallorca”.

L’empresa que sustenta aquest fet ha aconseguit mantenir una proposta agosarada i lluny dels mercats de la premsa tradicional, gràcies sobretot als seus anunciants privats i institucionals, aconseguint una bona dosi de professionalització del producte que ofereix.

Gestació i continuïtat de L’Observador del Pla de Mallorca

L’Observador va ser una proposta que es va dur a terme per l’interès comunicatiu que tengueren, en un principi J. Font i C. Picornell, i tot d’una també el qui fou el seu primer director J. Riera. Seguidament s’hi afegiren G. Sánchez, A. González, J. Ventayol, Ll. Mestre. Així, començà la singladura, ara fa cinquanta números i cinc anys. En l’actualitat “ L’Observador del Pla de Mallorca”, és un projecte associat a d’altres publicacions periodístiques, temàtiques i comarcals, en català.

El disseny de L’OBSERVADOR DEL PLA DE MALLORCA, original i novedós, fou idea de na Margalida Estelrich, a través de “Produccions Estelroig” de Sant Joan, que en feu la maquetació fins al número 25, i després l’ha feta “Hiperdimensional SL.” Els 10.000 exemplars es fabriquen a “Artes Gráficas de Baleares”. El director comercial, tan important a una publicació de distribució gratuïta com la nostra, és en José Ramon Esteban i la distribució – més de 300 llocs de catorze municipis- la du a terme Ismael Esteban.

Fins ara L’OBSERVADOR DEL PLA DE MALLORCA ha tengut, durant els seus 50 primers números, tres directors : Joan Riera ( 1-24), Aitana Martín ( 25-40) i Albert Herranz que ho és a l’actualitat. Els tres li han donat la seva dinàmica particular, ajudats per una munió important de col.laboradors i informadors dels diferents municipis –a tots els quals no poden citar, però els hi donam, efusivament, les gràcies-. Essencials han estat els especialistes en diverses temàtiques. Des de n’Apol.lònia Manresa, n’Arnau Matemales i en Joan Pi, els tres àlies o heterònims que han redactat el tema de portada dels darrers vint-i-cinc números. Continuant per Joan Josep Mas i Pere Calafat, Guillem Estrany, Antoni Miquel Lucas, Miquel Galmés, Lluís Pasqual o Melcion Nicolau que han escrit sobre Agricultura, una de les temàtiques predominants al Pla de Mallorca. Antoni Barceló i Bernadí Seguí que s’ocuparen de la caça una partida de números. De Patrimoni hi han escrit en Tomàs Vibot, Margalida Castells, Gaspar Valero i, més esporàdicament, en Cosme Aguiló. Carmen Pintaño i “Madó Potetes” trobaren lloc per la cuina; Antònia Torres per Fitoteràpia. Els alumnes, i qui sap si futurs periodistes, de l’Institut d’Ensenyament Secundari de Sineu han fet les pàgines dels “Joves Observadors”; Rafel Pons i en BIBI les vinyetes de dibuixos. De l’Opinió n’han tengut esment Antoni Ginard, Ferran Aguiló, Andreu Bauçà, Biel Mesquida, Guillem Frontera, Antoni Gonzàlez, Fran Casadesús, Llorenç Valverde, Climent Picornell i Joan Manresa. Volem tenir un record molt especial per a Climent Picornell, el fotògraf santjoaner, que morí mentre el projecte s’anava desenvolupant i que ens cedí les seves imatges que han estat –i encara ara ho són- portada a molts d’”Observadors” i protagonistes de la pàgina “Visions del Pla de Mallorca”, que tenim el propòsit d’editar en forma de llibre, tal com havien estat pensades, il.lustrant els articles del seu cosí, el geògraf i escriptor, també Climent Picornell, col.laborador de L’Observador del Pal de Mallorca.

A l’esforç de tota aquesta gent es deu aquest projecte comunicatiu, ben consolidat, que teniu a les mans i que esperem que hi sigui durant molts anys. Així sia i gràcies, estimats lectors.

Comentaris

Re: 50 Números de "L'OBSERVADOR DEL PLA DE MALLORCA". Climent Picornell

Xesc Barceló | 14/07/2006, 21:36

Climent, cercant sobrassades t'he trobat a tu. N'estic content.

Felicitats

Benjami | 15/07/2006, 12:44

Molts anys! No creiem en publicitat als mitjans per la nostra feina, però a l'Observador hi mantenim un petit anunci.

XESC i BENJAMÍ

Climent | 15/07/2006, 13:26

Hola a tots dos : En Xesc per Barcelona, ben present a la meva memòria, i a en Benjamí, per Sineu, i virtualment per allà on faci falta, l'hi he d'agraïr la seva fidelitat, com anunciant, al projecte de L'Observador del Pla de Mallorca.

jo ho estava llegint ...

Conxa Forteza | 15/07/2006, 16:49

i no m'esperava trobar a en Xesc per aquí cercant sobrassades, des de Barcelona salut a tu Climent i a en Xesc, fa massa anys que no ens veiem.

sencelles

Cristina | 19/07/2006, 08:11

Hola, sóc la secretària de UM a Sencelles i m´agradaria posar-me en contacte amb vosaltres per passar-vos un parell de comunicats

llarga vida a l´Observador

MAC | 20/07/2006, 22:36

La veu del Pla segueix més viva que mai,i esper que així sigueixí durant molts més anys. Felicitats a tota la gent que ha fet possible aquest projecte tan engrescador com és L´observador.

contestes

CP | 24/07/2006, 12:03

HOLA CONXA, ja te llegesc de tan en quant al Diari de Balears, a veure si feim de veurer-nos. HOLA CRISTINA pots enviar els comunicats a redaccio@plademallorca.com i moltes gràcies per proporcionar-nos notícies. HOLA MAC, varem quedar en que ens veuriem aquest estiu, tal vegada a un lloc neutral, entre Llorito i Sant Joan ? Ja em diràs coses.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb