Climent Picornell

BLOC, paraula més destacada de l'any. Climent Picornell.

jcmllonja | 03 Desembre, 2004 09:34

Segons MERRIAM-WEBSTER, editors de diccionaris, que seleccionen cada any una llista de les 10 paraules més destacades de l'any, la més destacada de totes l'any 2004 és BLOC ( en anglès BLOG ).
Són aquelles paraules que més s'han cercat o que més han circulat els darrers mesos. El primer lloc, com deia, és per "Blog", en català també "Bloc" (normalitzat a partir de la similitud amb "Bloc", com a figura de "bloc de paper" per prendre notes, adjunt al final un document per la discussió). Per tant, BLOG o BLOC és una paraula que defineix els noticiaris personals "on-line" -en línia, tot i que tothom entèn l'anglicisme- construïts gràcies a eines senzilles d'edició informàtica. La seva popularitat i la seva influència social no deixa de créixer, com assenyalava un servidor al meu bloc de fa uns dies citant al periodista Foix. Seguidament els penjaré la notícia, treta del "link" - o lligam- oficial de Merrian-Webster i una traducció al català, feta sense massa mirament. I també veuran les altres nou paraules del rànking de 2004, que ja s'acaba.

Merriam-Webster's Words of the Year 2004

Based on your online lookups, the #1 Word of the Year for 2004 was

Blog noun [short for Weblog] (1999) : a Web site that contains an online personal journal with reflections, comments, and often hyperlinks provided by the writer

Click on each of the other words in the Top Ten List for their definitions in the Merriam-Webster Online Dictionary:

2. incumbent
3. electoral
4. insurgent
5. hurricane
6. cicada
7. peloton : noun (1951) : the main body of riders in a bicycle race
8. partisan
9. sovereignty
 

10.defenestration


Merriam-WebsterCollegiate.com,
our premium Web site designed especially for Collegiate Dictionary users!

BLOG. Nom. ( Abreviatura de Weblog) (1999) : pàgina web que conté reflexions i comentaris personals on-line, fets de forma periòdica, i sovint links amb altres webs, proveïts pel mateix autor.

Sembla que l'origen és en la construcció WEB i LOG, que ha donat WEBLOG, abreujadament BLOG. WEB tothom sap que significa, lloc o pàgina del WEB, web vol dir trama o teranyina, xarxa per extensió. Forma part de les tres www (world wide web) que són a l'inici de moltes pàgines o llocs web. LOG-BOOK vol dir llibre de bitàcola, és el llibre amb les anotacions que han de dur i fer els capitans de vaixells. Per tant els weblogs, tenien aquest primitiu sentit de les anotacions que feien els internautes, eren llibres de bitàcola personals que navegaven per la xarxa. Ara, la seva abreviatura, BLOG, és ja la paraula més popular.


Per a la discussió sobre si en català hem d'usar blog o bloc, adjunt de "Bloc de notes" els següents comentaris. Que confirmen que, moltes de vegades les coses fan molta més via que els nostres normativitzadors. El TERMCAT proposava DIP.


Weblog, blog, bloc, DIP, .... quin cacau!!

28-12-2003 @ 763

Bloc de Notes

A l'hora de crear aquest web vam voler usar el terme correcte per a definir el lloc, però ens vam trobar amb un cacau...

- Bitàcola: és el terme que utilitza Bitàcoles.Net (òbviament). El terme equivalent en la llengua de l'imperi és bitácora (utilitzat clarament per Bitacoras.com). Segons el Gran Diccionari de la Llengua Catalana, un quadern de bitàcola és el llibre de bord on són anotades les principals incidències de la navegació d'un vaixell.
- Weblog: és el mot utilitzat internacionalment. La seva abreviació seria blog. Sembla ser que prové de l'anglès web log, que seria el registre d'incidències / activitat d'un web, la qual cosa concordaria amb la definició del quadern de bitàcola.
- Bloc: és l'adaptació al català del mot anglès blog, i és el terme que utilitza Softcatalà.
- Diari Interactiu Personal: (o DIP) és el terme proposat per termCAT (centre de terminologia catalana) a l'introduir l'anglès weblog. També se'ns proposa diari interactiu.
Comentaris

Millor blog

J. Margarit | 06/12/2004, 10:38

Crec que seri millor unificar-ho tot en la paraula blog, que és la més universal.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb