Climent Picornell

UNA PASSEJADA PER PALMA L'ANY 1644. Climent Picornell

jcmllonja | 27 Juny, 2006 11:16
Una passejada per Palma l’any 1644

 

Climent Picornell

 

Una de les primeres funcions dels blogs d’Internet, era la de “mira que he trobat pel WEB”. És a dir, posar a l’abast dels internautes coses interessants i curioses des del punt de vista del blogger. Idò això. He trobat una digitalització d’un dels planells de Palma més interessants que existeixen : “La ciutat de Mallorca “ Delineat pel prevere i matemàtic Antoni Garau i gravat per Antoni Company, datat a l’any 1644. És un gravat sobre planxa de coure de 41,5 per 56, 3 centímetres ( l’escala numèrica real seria 1 : 3870)

 

A la grandària que permet l’arxiu digitalitzat, que podeu descarregar i imprimir, és quasi tamany natural, “life size”.

 

No comentaré amb detall el mapa, que permet fer una passejada per la Palma de la primera meitat del segle XVII ( ja ho vaig fer al meu llibre “700 anys de Cartografia de Balears”, fet amb els meus col·legues i nogensmenys amics, Antoni Ginard i J.M. Seguí, o hi podeu trobar més referències a l’excel·lent treball “Palma a través de la cartografia, 1596-1902” de Juan Tous, publicats ambdós per l’Ajuntament de Palma), deia que no m’hi referiré amb detall, qualsevol que ho vulgui fer ho pot provar des del seu ordinador, però si que traduiré al català, la cartel.la que hi ha a l’angle superior esquerra que està en llatí. Diu: “ La ciutat de Mallorca, antigament Palma, afortunada per la fecunditat del seu sòl, pel seu aire sa, per l’abundor de fruits de tota casta, per la bellesa impressionant dels seus edificis, per la situació de les seves murades i defenses que la circumval·len tres milles itàliques, la meitat d’elles fortificadíssimes. Capital de l’illa de Mallorca i també de tot el regne Balear, té Seu episcopal i Audiència reial, que presideix un virrei en nom del catòlic monarca de les Espanyes. Situada al començament del cinquè Clima de latitud Nord  39º 36’ i en els 25º 2’ de longitud. Al sud la banya la mar en el seu cèlebre port de navegants. Dissenyat amb gran esment per Antoni Garau, Prevere i Matemàtic, veu ara la llum per primera vegada. Any del Senyor, 1644”

 

Me sap greu però no record gens on el vaig trobar, un dia pasturant per la WWW cercant cartografia digital.litzada.

 


Comentaris

Re: UNA PASSEJADA PER PALMA L'ANY 1644. Climent Picornell

Cosespetites | 27/06/2006, 21:41

M'encanta aquest plànol. Al Lul·lià n'hi ha un exemplar penjat a la cafeteria (bé, o n'hi un havia fa uns anys); m'he passat llarges estones observant-lo, buscant casa meva, millor dir, buscant què hi havia allà on és ara casa meva, fixant-me en tots els llocs tan coneguts de la ciutat, mirant el que resta d'aquella ciutat esvaïda, com diria Màrius Verdaguer... viatjant a una altra època.

Aquest plànol era venal a l'Exercit

A. | 28/06/2006, 18:15

Molt Bé, Climent. Un afegitó de records d'un soldat sobre el mapa, molt acurat, que tenc penjat davant meu al despatx de la vila. Durant la mili, els anys colpistes 1980-81, es podien comprar exemplars d'un tiratge modern, fidel i amb bon paper, als serveis de l'Exèrcit, crec que provenia de l'Institut Cartogràfic Militar o així -Climent sabràs la cita- on també venien fulls dels mapes de Mallorca per senyar les senyes i les fites de plets d'herències i els límits dels vedats dels caçadors. La grafia toponómica d'aquest mapa modern amb corves i signes la va revissar Climent Picornell, quan era jove. Idò be, el Mapa d'en Garau és com l'ADN de la vella ciutat dels somnis de novel.la i canamunts, i de nosaltres mateixos. El venien molt barat a la Rambla, a la caserna que serà un niu de pissos quan hagia acabat l'espiral d'especulació que puja ja quatre cops el preu de la subhasta. Hi havia un tinent coronell d'Infanteria, dit González, ajudant del Coronell historiador Paco Estabén, que ilimuninava en cura les retxes d'en Garau, els soldadets del carrers, les cases, una preciositat. Després es podia llançar una tassa de té amb laca de restaurador i quedava fet un pergamaí d'epoca. Això són coverbos contradigitals. He dit.

Del plànol al carrer

MAC | 29/06/2006, 08:50

Intentar recòrrer la ciutat actual mitjançant la cartografia de l´època, sens dubte, és una experiència certament sorprenent i en molts casos gairebé impossible.

Un petit favor

Peter | 01/07/2006, 21:07

Hola Climent, em dic Peter i ens coneixem del barri per mor de na Feli Marcos i l'Associació de veinats del Puig de Sant Père. Disculpa que utilitzi aquesta via per comunicar-me amb tú, pèro no tinc el teu e-mail. Necessit que em facis un petit favor. Si pots enviem la teva adreça electronica a pgarcia@63yahoo.es i t'ho explicaré. Esper les teves noticies. Gràcies anticipades. Salut. Peter.
Afegeix un comentari
ATENCIÓ: no es permet escriure http als comentaris.
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb